KABUL - Twee gewapende mannen hebben zaterdag bij zijn bureau vice-president Haji Abdul Qadir van Afghanistan doodgeschoten. Dat heeft minister Taj Mohammed Wardak van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Qadir, die ook minister van Openbare Werken en gouverneur van Jalalabad was, was een van de drie vice-presidenten in de Afghaanse regering. Hij was een Pathaan, de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan, maar ook lid van de door etnische Tadzjieken gedomineerde Noordelijke Alliantie, die vorig jaar de fundamentalistische Taliban-regering uit Kabul verdreef.

36 schoten

Hij werd volgens de commandant van de politie in Kabul beschoten toen de dienstwagen rond 08.30 uur (Nederlandse tijd) het terrein bij zijn kantoor opreed. Ook de chauffeur van de vice-president kwam om. De daders hebben ongeveer 36 schoten gelost.

Bewakers gearresteerd

Volgens de politiecommandant zijn tien bewakers, die door Qadirs voorganger als minister van Openbare Werken waren benoemd, gearresteerd. Qadir speelde als krijgsheer uit het oosten van Afghanistan een belangrijke rol in de val van de Taliban. Hij was een broer van Abdul Haq, een commandant van de oppositie die 26 oktober kort na het begin van de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan op last van de Taliban werd geëxecuteerd.

Volgens een deskundige zouden aanhangers van de Taliban achter de moord kunnen zitten. De vroegere heersers steunden op de Pathanen en het was hun een doorn in het oog dat Qadir als Pathaan de zijder van de oppositie had gekozen.

De Loya Jirga, de raad van stamoudsten, koos vorige maand de Pathaan Hamid Karzai tot president en stemde in met de regering die het land tot de verkiezingen van 2004 moet leiden. Eerder dit jaar is minister Abdul Rehman van Toerisme op het vliegveld van Kabul vermoord.