DEN HAAG - Het vandalisme op het spoor is vorig jaar afgenomen. Wel is de ernst van incidenten fors toegenomen. Er waren zelfs enkele gevallen van poging tot doodslag, iets wat in de voorafgaande jaren niet is voorgekomen.

Circa 2700 treinen liepen schade op door vandalisme of botsten (bijna) op voorwerpen die opzettelijk op het spoor waren gelegd. Een jaar eerder lag dat aantal op 3000. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW).

Vandalisme op het spoor zorgde afgelopen jaar voor veel ophef. Volgens de vakbonden nam het zelfs levensbedreigende vormen aan. Steeds meer treinen reden volgens de bonden op betonnen palen, winkelwagentjes of andere objecten.

Camera's

Inmiddels zijn maatregelen genomen om het vandalisme tegen te gaan. Zo controleert spoorbeheerder ProRail of aannemers afval langs het spoor wel opruimen en houden tegenwoordig op sommige locaties camera's de situatie in de gaten.

De IVW tekent bij de cijfers aan dat ze geen volledig beeld geven van vandalisme op het spoor. Het bekladden, vernielen of vervuilen van treinen zit overigens niet verwerkt in de cijfers van de IVW.

Media-aandacht

Vooral in februari 2004 hadden veel incidenten plaats, stelt de inspectiedienst. Dat heeft te maken met de grote media-aandacht voor het onderwerp. Na deze maand is het aantal ernstige gevallen weer afgenomen.

Begin februari kreeg bijvoorbeeld een stoptrein een onbekend voorwerp door de voorruit, waarna de machinist met oogklachten naar het ziekenhuis moest. Een van de ergste incidenten had in oktober plaats bij Nijmegen. Een stoptrein reed tegen een bankschroef die met een spanband over de bovenleiding was geworpen. De machinist raakte gewond door een vuurbal die ontstond door kortsluiting.

Aanrijdingen

Afgelopen jaar zijn ongeveer twaalf machinisten gewond geraakt. Veel lichte verwondingen waren het gevolg van aanrijdingen met voorwerpen die opzettelijk op de rails waren gelegd, aldus de IVW. De inspectie telde daarnaast 87 branden in reizigerstreinen. De meeste ontstonden nadat vandalen prullenbakken in de brand hadden gestoken. Een aantal branden werd veroorzaakt door bijvoorbeeld kortsluiting of oververhitting.