SCHIPHOL - De Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air begint definitief een rechtszaak tegen de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Dat zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij dinsdagochtend.

Onur Air had een goede uitleg van de IVW voor het vliegverbod geëist, maar heeft deze niet gekregen. De IVW en de Turkse autoriteiten hebben maandag nog langdurig overleg gevoerd over Onur Air. Er is afgesproken dat Nederlandse inspecteurs naar Istanbul afreizen om daar alle technische veiligheidsaspecten van de toestellen van de maatschappij door te nemen. Onur Air is echter boos weggelopen bij het overleg, omdat de gevraagde informatie niet werd gegeven.

Verklaring

"Holland is een rechtsstaat. Wij gaan ons recht halen bij de rechter", zei president-directeur Cankut Bagana volgens de Turkse televisie. "Het enige dat wij wilden was een verklaring voor het besluit. Wij wilden horen waarom ons de vliegrechten zijn ontnomen", aldus Bagana. Volgens hem staat over de redenen voor het vliegverbod niets in de stukken die Onur Air heeft gekregen.

Onur Air heeft zich altijd verzet tegen het vliegverbod. Volgens de maatschappij zijn de vliegtuigen veilig en is er geen reden om ze aan de grond te houden. Het bedrijf schermt al dagen met juridische stappen, maar een kort geding is nu onvermijdelijk, aldus de zegsman.

De inspectiedienst legde Onur Air afgelopen week een vliegverbod voor een maand op. Aanleiding waren de vele tekortkomingen die bij de onderneming waren geconstateerd. De IVW geeft de maatschappij vier weken om de zaken op orde te krijgen.