FORT HOOD - Een militaire jury heeft de Amerikaanse reserviste Sabrina Harman maandag (plaatselijke tijd) schuldig bevonden in het tweede proces om de mishandeling van Iraakse gevangenen in Abu Ghraib.

De 27-jarige Harman had onder meer geposeerd voor een foto met een piramide van naakte Iraakse gevangenen. Ook was zij betrokken bij een incident waarbij een geblinddoekte Irakees werd verbonden met elektrische bedrading. Hem werd verteld dat hij zou worden geëlektrocuteerd als hij van een kist zou stappen waarop hij stond. De strafmaat moet nog bepaald worden. Harman, in het gewone leven serveerster in een pizzeria, kan maximaal 5,5 jaar cel krijgen.

Mishandelingen

In januari was in een eerste rechtszaak om de beruchte mishandelingen Charles Graner veroordeeld tot tien jaar cel. Zes andere Amerikanen hebben tot nu toe een schuldbekentenis afgelegd inzake 'Abu Ghraib'.

Harmans verdediging had nog geprobeerd haar vrij te pleiten door een brief voor te leggen die de reserviste aan een vriendin in de VS had geschreven. Daarin had Harman beweerd dat zij alleen maar doorging met de mishandelingen om die te documenteren. "De enige reden waarom ik daar wil zijn, is om de beelden te krijgen die bewijzen dat de VS niet zijn wat zij denken te zijn", aldus de brief van Harman aan haar vriendin Kelly Bryant.

Harman schrijft de situatie in Abu Ghraib 'verschrikkelijk' te vinden en vreest voor de gevolgen van de vernederingen: "Deze mensen zijn onze toekomstige terroristen."

Bewaker

Evenals andere bewakers onder de Abu Ghraib-verdachten had ook Harman gezegd dat zij door de militaire geheime dienst onder druk was gezet. Zij moest de gedetineerde Irakezen murw maken vóór de ondervragingen door de Amerikaanse agenten. Volgens haar gold de volgende regel: "Slaap, eten, kleren, matrassen, sigarretten zijn allemaal privileges en worden uitgedeeld voor ontvangen informatie."