AMSTERDAM - De brandweer is het zat en eist een nieuwe CAO. Dinsdagochtend blokkeerden ongeveer tweehonderdvijftig spuitgasten het hoofdkantoor van de Amsterdamse brandweer. In Delft protesteerden ongeveer tweehonderd brandweerlieden tegen de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuw arbeidscontract voor gemeentepersoneel, aldus de bonden.

Het kantoor aan de Weesperzijde in Amsterdam werd in de vroege ochtend met brandweervoertuigen geblokkeerd. Sommige brandweerlieden hielden spandoeken omhoog, anderen deelden aan voorbijgangers pamfletten uit met tekst en uitleg over de actie. Het grimmige karakter van de acties tegen het kabinetsbeleid van vorig jaar bleef uit. Toen verbood minister Remkes van Binnenlandse Zaken de inzet van brandweermaterieel bij acties.

Brandweermannen

Om ongeveer 10.30 uur haalden brandweerlui van de korpsen Amsterdam, Velsen en Haarlemmermeer de wagens weg, maar het hoofdkantoorbleef gesloten. Rond die tijd sloten ook de circa tweehonderd brandweermannen uit Rotterdam en omstreken hun actie bij het stadhuis in Delft af. Zij kregen steun van de Delftse reinigingsdienst, die onder dezelfde CAO valt.

De brandweer keert zich vooral tegen de voorstellen van de gemeenten om het vervroegd stoppen met werken aan banden te leggen. Samen met onder andere ambulancepersoneel kunnen zij nu vanaf hun 55e met pensioen. Volgens de gemeenten wordt dit echter onbetaalbaar. Bovendien staat de huidige regeling op gespannen voet met nieuwe regels van het kabinet.

Met de andere gemeenteambtenaren zijn de brandweer en het ambulancepersoneel ook ontevreden met de salarisverhoging die de gemeenten bieden. De werknemers gaan de komende weken door met kantinebijeenkomsten en prikacties. Deze monden donderdag 9 juni uit in een landelijke actiedag.