HOOFDDORP - Technische experts van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en haar Turkse evenknie komen woensdag in Istanbul bij elkaar om alle technische aspecten van de veiligheid van de toestellen van Onur Air door te nemen. Als de IVW ervan overtuigd raakt dat de Turkse maatschappij voldoende maatregelen neemt om de veiligheid te waarborgen, kan het vliegverbod dat ze Onur Air heeft opgelegd, mogelijk worden verkort.

Dat was maandagavond de uitkomst van een twaalf uur durend overleg in het IVW-gebouw in Hoofddorp tussen de IVW en de Turkse luchtvaartinspectie. De IVW legde Onur Air afgelopen week een vliegverbod voor een maand op na diverse incidenten met de toestellen van de maatschappij. Onur Air mag tot 12 juni niet op Nederlandse luchthavens landen.

Vertrouwen

Gestrande passagiers zijn vrijdag via plaatsvervangende retourvluchten naar Duitsland en Nederland vervoerd vanaf de luchthaven van Antalya. De Duitsers keerden terug met Duitse charters, de Nederlanders met Onur Air naar Brussel en verder per bus naar Nederland. De inspectie verklaarde maandag er vertrouwen in te hebben dat de Turkse luchtvaartautoriteiten er alles aan doen om gestrande Nederlandse passagiers naar Nederland te krijgen.

De Nederlandse en Turkse delegaties blijven het echter oneens over de veiligheid van de toestellen van Onur Air. Volgens de Turkse plaatsvervangende staatssecretaris voor Transport B. Tozer is de luchtvloot van de maatschappij veilig. Hij hekelde ook het besluit om naar aanleiding van incidenten bij enkele toestellen een vliegverbod voor de gehele vloot in te stellen. Hij toonde zich teleurgesteld over het feit dat de delegaties nog geen definitieve oplossing hebben kunnen vinden.

Tozer en directeur-hoofdinspecteur voor de burgerluchtvaart H. Nepperus van de IVW ruzieden tijdens een persconferentie openlijk over de vraag of de IVW de Turkse autoriteiten op de hoogte had gesteld van klachten over Onur Air. Nepperus zei dat haar organisatie vanaf september 2003 steeds contact heeft opgenomen met de maatschappij en de Turkse luchtvaartautoriteiten over haar bevindingen. Haar Turkse gesprekspartner sprak dat tegen. De delegaties hebben in ieder geval afgesproken om de contacten te intensiveren.

Noodsituatie

Nepperus sprak van een "noodsituatie" rond Onur Air. Vooral in de laatste twee weken stuitte de IVW volgens haar op "incident na incident". De incidenten komen vooral in het hoogseizoen voor en betreffen vaak gebrekkig onderhoud en problemen met de balansverdeling.

Nepperus wil er volledig zeker van zijn dat het onderhoud aan toestellen van Onur Air volgens de internationale handboeken wordt uitgevoerd. "Over veiligheid sluit ik geen compromissen. Als de noodzakelijke stappen worden gezet, heb ik er vertrouwen in dat het probleem snel kan worden opgelost."