LANDGRAAF - Ruim 20.000 mensen lopen maandag rond op het redelijk zonnige Pinkpop. Door het lagere aantal bezoekers is het festival wat kleiner en knusser dan voorgaande jaren. Op zaterdag en zondag waren er per dag ongeveer 10.000 bezoekers.

Echt druk is het niet op de derde en laatste dag van het popfestival. Zo is het dit jaar geen dringen geblazen om een plekje vooraan het hoofdpodium te bemachtigen en hoeven festivalgangers met hoge nood niet lang op een vrij toilet te wachten. Alleen voor de pinautomaat staat een lange rij.

Openingsband

Het festival is maandag geopend door de Amerikaanse band The Presidents of the USA. De Haagse rockband Di-rect, voor de tweede keer aanwezig op het muziekfestival, deelde het podium voor het nummer Blind for you met Wibi Soerjadi. De klassiek pianist noemt zijn festivaldebuut een échte belevenis. "Het publiek komt voor de muziek, wat dat betreft is er geen verschil met de mensen die naar een klassiek concert gaan. Ik heb alleen nooit eerder meegemaakt dat ze met mijn nummers meezongen."

Goedmaker

Di-rect had het gevoel iets goed te moeten maken. "In 2002 ging ons optreden niet zo soepel. Apparatuur ging kapot en Tim had stemproblemen", zegt bassist Bas. Dit jaar verliep alles perfect. "De tent zat vol en ook daarbuiten ging het publiek mee en stonden de mensen te springen", aldus zanger Tim.

Golden Earring

Een oude bekende betrad aan het eind van de middag het hoofdpodium. De Haagse rockers van Golden Earring prijkten ook al op het affiche van de allereerste Pinkpop in 1970. "Ik vind het wel een beetje gek dat ik hier sta", zegt zanger Barry Hay. "Normaal lig ik vanuit bed Pinkpop te kijken en dan krijg ik altijd een kick, het gevoel dat ik daar ook wil staan. Maar we zijn geen 25-jarigen meer; Golden Earring is gewoon een straight rock 'n roll band. Dus toen we een uitnodiging kregen, hadden we echt zoiets van: o ja joh?!"

Op deze tweede pinksterdag volgen nog optredens van onder anderen Kane, Saybia en Gabriel Rios. The Britse danceformatie Faithless sluit de 36e editie van Pinkpop af. In het weekeinde stonden onder anderen The Chemical Brothers, Heideroosjes, The Prodigy en Within Temptation al op het podium.