PARIJS - Miljoenen Fransen zijn maandag thuisgebleven om te genieten van een vrije dag, in plaats van aan het werk te gaan. De overheid had de bevolking opgeroepen een dag extra te werken om zo geld bijeen te garen voor ouderen.

Doordat mensen massaal thuisbleven, lag het openbaar vervoer in honderd dorpen en steden stil, maar niet in Parijs. Postkantoren en gemeentehuizen waren gesloten en scholen draaiden een tropenrooster. Opiniepeilingen lieten zien dat meer dan de helft van de beroepsbevolking maandag toch was thuisgebleven.

Hittegolf

Witte Maandag is al sinds eind 19e eeuw een vrije dag voor de Fransen. Na de hittegolf in 2003 waardoor 15.000 Franse bejaarden omkwamen is de dag uitgeroepen tot Dag van de Solidariteit. De regering had mensen opgeroepen toch aan het werk te gaan, om zo geld in te zamelen voor de senioren. Vakbonden riepen daarop juist op thuis te blijven.

Mislukkig

De regering wilde maandagmiddag niet spreken over een mislukking. "De peilingen laten zien dat slechts 14 procent van de mensen daadwerkelijk aan het staken is. De rest maakt gewoon gebruik van hun recht op een vrije dag in ruil voor een andere dag later in het jaar", aldus een woordvoerder.