SAN ANTONIO - Delen van de Amerikaanse staat Texas hebben te kampen met ernstige overstromingen. Door zware regenval zijn verscheidene rivieren buiten hun oevers getreden. Duizenden mensen in het zuiden en midden van Texas hebben hun huizen moeten verlaten. Voor de komende dagen is nog meer neerslag voorspeld.

Bekijk video

Vrijdag zag het er even naar uit dat bewoners van de getroffen plaats San Antonio konden terugkeren. Maar net toen het waterpeil ging dalen, begon het opnieuw te regenen. Verscheidene wegen die net weer open waren, moesten opnieuw worden gesloten. De overstromingen hebben de afgelopen week zeven mensen het leven gekost.

Honderden huizen zijn beschadigd of vernietigd. Diverse bruggen staan onder water en een is er ingestort. In de buurt van San Antonio stroomt het water over de Canyon Lake-dam. Ongeveer 4000 mensen moesten uit nabijgelegen dorpen worden geëvacueerd, nadat het peil van de rivier Guadalupe in korte tijd sterk was gestegen.

President Bush, die zelf uit Texas komt, verklaarde de getroffen regio's donderdag tot rampgebied. Dat betekent dat de gebieden in aanmerking komen voor hulp van de federale overheid. Volgens een woordvoerder van een vereniging van verzekeringsmaatschappijen bedraagt de schade tot nu toe al enkele honderden miljoenen dollars.