AMSTERDAM - VVD-Tweede-Kamerlid Laetitia Griffith wordt de nieuwe wethouder voor de VVD in Amsterdam. Ook draagt de partij haar voor als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Dat hebben de Amsterdamse fractievoorzitter Van der Burg en voorzitter De Grave van de Amsterdamse VVD-Kamercentrale maandag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Griffith volgt in het college haar partijgenoot Frits Huffnagel op, die vorige week aftrad nadat hij in opspraak was gekomen wegens het niet opgeven bij de belasting van een onkostenvergoeding van 20.000 euro. Griffith krijgt ook de oude portefeuille van Huffnagel: Financiën, Economische Zaken, luchthaven en ICT.

Justitie

Griffith (39) zit pas sinds de zomer van 2003 in de Tweede Kamer, waar zij zich vooral bezig hield met de portefeuille justitie. Als ze inderdaad volgend jaar lijsttrekker wordt, wordt de in Suriname geboren Griffith, de eerste zwarte, vrouwelijke lijsttrekker in Amsterdam.

Griffith zei maandag in een eerste reactie dat het verzoek onverwacht was gekomen en dat ze er goed over had moeten nadenken, omdat ze nu werk in de Kamer "moet laten liggen". Griffith overlegde over haar overstap met VVD-aanvoerder Van Aartsen. Ze zei dat haar beloofd is dat er "geen lijken in de kast" liggen en dat de ambtenaren goed zijn. "Ik word hier geen hoogleraar financiën", aldus Griffith.

Van Aartsen

VVD-aanvoerder Van Aartsen, die een vooraanstaand lid van zijn fractie moest laten gaan, zei in een reactie: "Amsterdam heeft een goede liberale wethouder en lijsttrekker nodig. Dat is belangrijk voor de VVD en Amsterdam. Daarom heb ik zonder aarzeling ja gezegd toen de VVD Amsterdam een beroep op mij deed." Hij geeft wel aan dat het voor de fractie in de Kamer een aderlating zal zijn. "Wij feliciteren de gemeente Amsterdam dan ook met zo'n kanjer."

Eisen

Fractievoorzitter Van den Burg zei dat zijn fractie een wethouder wilde met "een krachtige persoonlijkheid, uitstekende contacten in Den Haag, charismatisch en iemand waar andere partijen met bewondering naar kijken en zeer onrustig van worden". De fractie was unaniem in haar oordeel dat Griffith het beste voldeed aan die eisen.

Vrije zetel

In de Tweede Kamer komt nu weer een zetel vrij voor een VVD-politicus. De partij zegt nog niet bezig te zijn met de opvolging. Volgens de VVD is voormalig staatssecretaris van Onderwijs Annet Nijs de volgende op de lijst voor een Kamerzetel. "Zij zal als eerste gevraagd worden. Zij is al een keer gevraagd, maar heeft toen vriendelijk bedankt. Wellicht dat zij daar nu anders over denkt", aldus een VVD-woordvoerder.