VENLO - Onder strenge veiligheidsmaatregelen is Tweede-Kamerlid Geert Wilders maandag in zijn geboorteplaats Venlo begonnen met zijn campagne tegen de Europese grondwet. Wilders reist per bus de komende twee weken langs 22 steden in alle provincies van Nederland om tegenstemmen te winnen voor het referendum op 1 juni.

Afgezien van een signeersessie van zijn boek, is het voor het eerst sinds de moord op Theo van Gogh op 2 november vorig jaar dat de meermalen bedreigde Wilders zich uitgebreid in het openbaar begeeft.

'Nederland moet blijven'

De bustour begon onder de leuze 'Nederland moet blijven' maandag op het Mgr. Nolensplein in het centrum van Venlo. Later maandag gaat Wilders nog naar Heerlen. De jongerenorganisatie van D66, de Jonge Democraten, volgt Wilders op de voet met een campagne vóór de grondwet.

Superstaat

De vorig jaar uit de VVD gestapte Wilders vreest dat de grondwet leidt tot een federale Europese superstaat met veel minder invloed van Nederland op de eigen toekomst. Volgens Wilders verliest Nederland belangrijke bevoegdheden op het gebied van immigratie- en asielbeleid en raakt Nederland tientallen vetorechten binnen de EU kwijt. Dat is "onaanvaardbaar", aldus Wilders.

Turkije

Wilders is bovendien fel tegenstander van de mogelijke toetreding over tien jaar van Turkije tot de Europese Unie. Dat was de belangrijkste reden voor zijn breuk met de VVD, vorig jaar september. Volgens Wilders krijgt het islamitische Turkije als groot land bij de toetreding tot de EU zeggenschap over Nederlandse wetgeving.

Angst zaaien

Wilders heeft zich opgewonden over de ja-campagne van het kabinet de afgelopen weken. Volgens hem zaaiden premier Balkenende en een aantal ministers angst door te verwijzen naar de negatieve gevolgen van een afwijzing van de grondwet bij het Nederlandse referendum. Hij riep het kabinet eerder op "op te houden met goedkoop populisme en zich te beperken tot de feiten. Die zijn al schokkend genoeg".

Bustour

De bustourNEE van Wilders gaat de komende twee weken langs de steden Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Breda, Epe, Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Hengelo, Hilversum, Hoofddorp, IJmuiden, Leeuwarden, Lelystad, Middelburg, Rotterdam, Utrecht, Zaandam en Zierikzee.