LONDEN - De Russische ruimtevaartautoriteiten hebben vrijdag een ambitieus plan gelanceerd voor een bemande ruimtereis naar mars. In 2015 moet de mens voet op Mars hebben gezet, zo meldt de BBC. De Russen willen voor het project samenwerken met de Amerikaanse en Europese collega's bij de NASA en ESA.

Volgens Russische wetenschappers zou de missie 440 dagen duren. Zes ruimtevaarders zouden de eerste bemande reis naar de rode planeet moeten maken. De eerste gesprekken met internationale partners hebben al plaatsgevonden. De trip zou ongeveer 20 miljard dollar gaan kosten, waarvan de Russen 30 procent voor hun rekening willen nemen.

Het plan gaat uit van het vertrek van twee ruimteschepen, een voor de bemanning en de ander voor de vracht. Drie leden van het team zullen uiteindelijk afdalen naar mars. De overige drie blijven achter in de ruimte, aldus Anatoli Grigorjev van het Instituut voor Medisch-Biologische Problemen dat nauw samenwerkt met alle Russische kosmonauten.

Russische ruimtevaartfunctionarissen zeggen dat vanuit de NASA en ESA interesse is getoond voor de plannen. Een woordvoerster van de NASA verklaarde tegenover de BBC dat de Russen nog geen formeel projectvoorstel aan de Amerikanen hebben overhandigd.

Leven?

De vraag of er leven op Mars is houdt wetenschappers al jaren bezig. De ruimtesonde Odyssey die vorig jaar oktober Mars ging onderzoeken, stelde al snel vast dat zich vlak onder het marsoppervlak grote ijsvlakten bevinden. En waar water is, is kans op leven.

Water

Met de vondst van water is een bemande reis naar de planeet plotseling een reële optie geworden, want het scheelt een hoop bagage. "Een groot deel van de benodigde techniek is al voorhanden", zegt woordvoerster Artemis Westenberg van de Mars Society, een publieke ruimtevaartorganisatie die zich inzet voor onderzoek naar de Rode Planeet.

Een voordeeltje ten opzichte van de aarde heeft Mars in elk geval. Een dag duurt daar 24 uur en 39 minuten en zit daarmee iets dichter bij onze eigen biologische klok, die een kleine 25 uur duurt. Maar daar is voorlopig alles mee gezegd. Een verblijf op de Rode Planeet is onder de huidige omstandigheden verre van ideaal. Het is er ijskoud (ongeveer min 50 graden), de luchtdruk is veel lager dan hier en er is geen zuurstof.