TASJKENT/MOSKOU - Bij beschietingen in de Oezbeekse stad Andizjan zijn vrijdag volgens het Oezbeekse ministerie van Binnenlandse Zaken zeventig doden gevallen. Ook zijn zeventig mensen opgepakt die de politie verdenkt van het organiseren van de anti-regeringsbetogingen. Dat hebben Russische kranten maandag gemeld.

Veel bronnen spraken dit weekeinde van zeker honderden doden. De slachtoffers vielen toen leger en politie gingen schieten op een grote menigte demonstranten.

Rust

Volgens de Oezbeekse minister Almatov van Binnenlandse Zaken keert de rust in de bestookte stad Andizjan langzaam terug. Onder de arrestanten zouden veel mensen zijn die vrijdagochtend door opstandelingen uit een gevangenis werden bevrijd. Ook zouden gedetineerden zich vrijwillig bij de politie hebben gemeld. De demonstranten eisten het vertrek van de autoritaire president Karimov.

In de Oezbeekse stad Kara-Suu, op de grens met Kirgizië, zijn in de nacht van zondag op maandag schoten gehoord. Dat zei een buitenlandse diplomaat maandag. Hij noemde de situatie gespannen.