WARSCHAU - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn de staats- en regeringsleiders van 46 Europese landen begonnen aan de derde topontmoeting van de Raad van Europa, het samenwerkingsverband voor mensenrechten.

De Russische president Poetin, zijn Franse collega Chirac en de Britse premier Blair zijn niet aanwezig in Warschau, wegens andere verplichtingen. Namens Nederland zal premier Balkenende maandag later op de dag nog afreizen naar Warschau.

Overlapping

De top, die duurt tot dinsdagmiddag, heeft als belangrijkste doel een betere verdeling van werkzaamheden te vinden tussen Europese Unie en Raad van Europa. Nu overlappen de taken en activiteiten van beide instellingen elkaar nog te veel.

Achterstanden

Ook willen de leiders van de 46 landen afspraken maken over het wegwerken van de grote achterstanden bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, dat rechtstreeks verbonden is aan de Raad van Europa.

Wit-Rusland

Alle Europese landen zijn lid van de Raad van Europa, op Wit-Rusland na. Zolang president Loekasjenko niets verbetert aan de mensenrechtensituatie in zijn land is hij niet welkom bij het samenwerkingsverband.