DEN HAAG - Op de Nederlandse wegen is vrijdag het vakantieverkeer vroeg op gang gekomen. Rond twee uur 's middags stonden er vijftien files met een totale lengte van meer dan 40 kilometer, aldus de ANWB. Maar de verkeersdrukte was niet zo groot als de ANWB verwachtte.

'Normale' vrijdag

Het hoogste aantal files vrijdag was 30 met een totale lengte van 104 kilometer. Op een normale vrijdag zijn er volgens het Traffic Information Centre (TIC) tussen de 40 en 45 files met een totale lengte van zo'n 200 kilometer.

Volgens het TIC is er vrijdag geen sprake van vakantiedrukte. Er zelfs minder verkeer op de weg is dan op een 'normale' vrijdag: Bovendien waren er op de schermen van het TIC weinig caravans te zien. De ANWB waarschuwde eerder deze week voor veel vakantiedrukte op de wegen, maar die bleef uit, "omdat de mensen blijkbaar toch gespreid op vakantie gaan", aldus de ANWB.

Open dagen Koninklijke Luchtmacht

In het zuiden van ons land zijn vrijdag de schoolvakanties begonnen en ongeveer 900.000 Nederlanders gaan komend weekeinde op reis. Tevens komen er veel bezoekers af op de open dagen van de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis in Gilze en Rijen. Om die reden stonden eerder op de dag al files in beide richtingen op de A58.

Wegwerkzaamheden

Bovendien wordt dit weekeinde aan enkele wegen gewerkt en zijn sommige rijstroken afgesloten. Het gaat hierbij om de zuidelijke rondweg Groningen (A7), de A13 bij Rotterdam en de A27 bij Gorinchem. Verder blijft de rijksweg A16 een obstakel voor het verkeer dat daar maar 70 kilometer per uur mag rijden.

/NIEUWSOvervolle wegen verwacht in Europa