ARBIL/BAQUBA/BAGDAD - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is zondag voor een kort bezoek aangekomen in Irak. Ze bezocht het noordelijke Arbil in Koerdisch Irak en reisde vervolgens naar Bagdad voor gesprekken met premier Ibrahim Jaafari en president Jalal Talabani.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het bezoek is waarschijnlijk om veiligheidsredenen niet van te voren aangekondigd. Rice wil de nieuwe Iraakse regering steunen in de strijd tegen gewelddadige groepen die het land dagelijks bloedbaden bezorgen. Volgens de Iraakse regering zijn in de afgelopen twee weken alleen al vierhonderd burgers gedood. In het weekeinde zijn 34 lijken gevonden, waarvan dertien in de hoofdstad.

Rice zei in Arbil dat ze de al enige tijd had willen komen, maar dat ze heeft gewacht tot er een Iraakse regering was. Ze is de eerste hoge Amerikaanse functionaris die Irak bezoekt sinds de nieuwe Iraakse regering begin mei is gevormd.

Rice toonde zich bezorgd over het geweld in Irak en hoopt dat er een politiek alternatief voor wordt geboden. Ze liet weten ook bezorgd te zijn over de geringe vertegenwoordiging van de Iraakse soennieten in met name de commissie die de grondwet voorbereid. Slechts twee van de 55 leden zijn soennieten.

In Baquaba, ongeveer veertig kilometer ten noorden van Bagdad vielen terroristen een konvooi van de gouverneur van de provincie Diyala aan. De twee aanvallers bliezen zichzelf met hun bommen op en doodden daarbij drie politieagenten en twee burgers. Bijna veertig mensen raakten bij deze aanslag gewond.

De eerste aanvaller blies zich in een auto op. Daarbij vielen echter geen slachtoffers. Onmiddellijk daarna rende een tweede dader met explosieven om zijn middel het konvooi van gouverneur Raad Rashid binnen en richtte zo alsnog een bloedbad aan. De gouverneur zelf bleef ongedeerd.