ARNHEM - De betoging van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) zaterdag in Arnhem is zonder grote incidenten verlopen. Leuzen scanderend en zwaaiend met vlaggen liepen ongeveer zestig demonstranten, onder wie enkele Duitse geestverwanten, ruim een uur door de Gelderse hoofdstad.

Ze richtten zich tegen de toetreding van Turkije tot de Euroepse Unie en tegen de Europese grondwet. Een korte tegendemonstratie van enkele honderden antifascisten verliep iets onrustiger, maar de massaal aanwezige politie wist beide groepen ver van elkaar te houden.

Steen

In totaal pakte de politie 32 linkse tegendemonstranten op. Sommige konden geen identificatiebewijs tonen. Enkelen verzetten zich tegen de politie en weken van de toegestane route af. Een persoon gooide een steen. De aangehouden tegendemonstranten zijn zaterdag weer vrijgelaten.

Ochtend

De NVU-betogers, onder leiding van de Arnhemmer C. Kusters, liepen door het centrum van de stad, zeer tegen de zin van burgemeester P. Krikke. Zij had ze aanvankelijk naar een afgelegen industrieterrein willen dirigeren. Ook had ze in eerste instantie alleen een vergunning gegeven voor een demonstratie in de ochtend.

De rechter bepaalde echter vrijdag dat iedereen het recht heeft om op een zelfgekozen plaats een demonstratie te houden. Krikke kondigde zaterdag aan een bodemprocedure aan te spannen om een nieuwe uitspraak te krijgen van de rechter over de plek waar iemand in een gemeente mag demonstreren. Ze heeft ernstige bezwaren tegen de zeer forse politie-inzet die nodig kan zijn om de openbare orde te handhaven, als betogers hun eigen demonstratieplek mogen uitzoeken.

Politiehelikopter

De Arnhemse politie zette zaterdag in totaal driehonderd man in. Het korps kreeg assistentie van het buurkorps Gelderland-Zuid en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Behalve gewone agenten was er zeer veel mobiele eenheid aanwezig, naast politie te paard, motoragenten, mountainbike-surveillanten en een politiehelikopter.

Hoeveel de inzet in totaal heeft gekost, kon burgemeester Krikke zaterdag nog niet zeggen.