LEUSDEN - Clubhuizen van Scouting Nederland zijn gemiddeld een keer per maand doelwit van brandstichting. Daarbij is de schade zo groot dat nieuwbouw of gedeeltelijke herbouw noodzakelijk is. Daarnaast hebben de scouts te kampen met toenemend vandalisme. Dat heeft een woordvoerder van deze organisatie zaterdag meegedeeld.

De veelal houten onderkomens liggen vaak op afgelegen plekken met veel groen in de buurt. Gemeenten en verzekeringsmaatschappijen verplichten de scoutinggroepen in toenemende mate dure brandmeld- of alarminstallaties aan te schaffen.

Souvenirs

Het kost scoutinggroepen zeker vier jaar om de klap van een grote brand te boven te komen. De financiële en emotionele schade van brand is groot. "Niet alleen het clubhuis, maar ook kampeermaterialen en souvenirs en foto's gaan verloren. Heropbouw trekt een grote wissel op de vrijwilligers", aldus de woordvoerder.

Scouting Nederland heeft voor deze problematiek een speciaal draaiboek ontwikkeld waarvan de groepen gebruik kunnen maken. Verspreid over het land zijn er circa 1500 clubhuizen.

Vutter

Gemeenten sturen na een brand soms aan op herbouw op een plek met meer bebouwing in de buurt, wat de sociale controle ten goede zou komen. Scouting zelf ziet meer in het inschakelen van een beheerder uit de eigen gelederen, zoals een vutter, die geregeld een oogje in het zeil houdt.

Dat zou ook helpen tegen het vandalisme door vooral hangjongeren, waarmee de groepen steeds vaker te maken hebben, aldus de woordvoerder. Elke week wordt ergens in het land een clubhuis door vandalisme of inbraak beschadigd.