ANDIJAN - Soldaten hebben geschoten op de menigte die vrijdag betoogt op het plein in de Oezbeekse stad Andijan. Getuigen hebben minstens een dode geteld. De soldaten schoten vanuit een rijdende vrachtwagen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens het Franse persbureau AFP ter plekke reed de vrachtwagen enkele rondjes om het plein en is zowel in de lucht als op de mensen geschoten. Er ontstond paniek en mensen vluchtten weg. Er vielen zeker vijf gewonden.

De opstand in de stad begon vrijdagochtend met de bestorming van een gevangenis. Naar schatting 2000 gevangenen, onder wie behalve politieke gedetineerden ook gewone criminelen, zijn vrijgelaten. Bij die gewelddadigheden zijn negen mensen omgekomen en zeker 40 mensen gewond geraakt. Ruim honderd mensen zijn opgepakt.

Onvrede

Aan de onlusten ligt vooral onvrede over armoede en werkloosheid ten grondslag. De plaatselijke autoriteiten zeggen alles onder controle te hebben. Toch verschanst een groep rebellen zich met enkele gijzelaars in een overheidsgebouw. Bovendien zijn duizenden mensen de straat opgegaan om de autocratische president Islam Karimov te dwingen op te stappen. Zij hebben scherpschutters ontwapend die zich op daken hadden opgesteld.

Een bioscoop en een theater staan in brand. Wegen rond de stad zijn afgezet en er naderen steeds meer pantserwagens, meldden getuigen.