Het is vandaag de Dag van Europa. Daarom vroeg NU.nl Europa-expert Adriaan Schout van Instituut Clingendael om al jouw brandende vragen over de Europese Unie te beantwoorden. Wat betekenen recente ontwikkelingen, zoals de verhitte begrotingsonderhandelingen en de aankomende Brexit voor de toekomst van Europa?

De vragensessie is inmiddels voorbij en de reacties onder dit artikel zijn gesloten. De vragen en antwoorden zijn hieronder natuurlijk nog wel te lezen.

De Dag van Europa is in 1985 in het leven geroepen om te vieren dat op 9 mei 1950 de aanzet voor een verenigd Europa werd gegeven - wat uiteindelijk tot de oprichting van de Europese Unie leidde.

We zien dat er op NUjij, het reactieplatform van NU.nl, veel vragen zijn over de complexe werking van de Europese Unie. Daarom zit Schout vanaf 12.30 uur klaar om alle vragen rond Europa en de Europese Unie te beantwoorden. Je kunt je vragen nu ook al onder de tekst insturen - die zullen verschijnen zodra de vragensessie begint.

Waarom Adriaan Schout?

Schout is de Europa-expert van het Instituut Clingendael. In dit onafhankelijke instituut worden de verschillende aspecten van de internationale betrekkingen bestudeerd. Schout doet zelf al jaren onderzoek naar het functioneren van het Europees bestuur.

Schout is niet alleen beschikbaar voor vragen, maar is ook benieuwd naar jouw mening. Enkele onderwerpen waar hij je graag over hoort:

  • De situatie rond het verbeteren van rechtsstaten in Oost- en Zuid-Europa.
  • De verdeling van migranten en de situatie in Italië en Griekenland.
  • De klimaatdoelstellingen in Europa.
  • De positie van Nederland in de EU nu de Britten het samenwerkingsverband gaan verlaten.