MAASTRICHT - De politie heeft dinsdag in Maastricht een 75-jarige inwoner van die stad opgepakt op verdenking van het plegen van openbare schennis, terwijl de man in werkelijkheid een beroerte had gehad. Dat heeft een woordvoerder van de politie Limburg Zuid vrijdag bevestigd.

De familie van de man is laaiend. De politie is naar eigen zeggen afgegaan op een melding van een vrouw die zag dat een man op straat zijn broek liet zakken en aan zijn geslachtsdeel zat te frunniken. De politie pakte de man vervolgens op en verhoorde hem op het bureau. Daarbij maakte hij een verwarde indruk, maar de agenten zagen geen aanleiding een dokter in te schakelen.

Herseninfarct

Familie haalde de man na het verhoor op en bracht hem naar het ziekenhuis, waar bleek dat hij een herseninfarct had gehad. De woordvoerder van de politie spreekt van een "heel vervelende samenloop van omstandigheden", en dat nog op de Dag van de Beroerte.

"De dienstdoende agenten, die toch een EHBO-opleiding hebben gehad, konden niet zien dat de man ziek was", aldus de woordvoerder. Achteraf bleek dat de broek van de man was afgezakt toen hij een beroerte kreeg, volgens de politie, omdat die broek te groot was. De man zakte vervolgens door zijn benen en ging op de grond zitten. Dat leidde tot een verkeerde aanname door een passerende vrouw, die schennispleging bij de politie meldde.

Goed gesprek

Toen de politie kwam, stond de man weer op zijn benen en deed hij moeite om zijn broek op te trekken. Inmiddels was de beroerte aldus de woordvoerder weer voorbij, en kwam de man bij de agenten alleen verward over. Volgens de woordvoerder heeft de politie vervolgens een "goed gesprek" gehad met de familie. Die ziet dat echter anders en overweegt een schadeclaim in te dienen.