DEN HAAG - Het ministerie van Onderwijs verricht een onderzoek naar fraude bij het Grafisch Lyceum in Amsterdam. De leiding van de school zou sjoemelen met de boekhouding en zich hebben verrijkt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is het onderzoek in de laatste fase. De accountantsdienst van het departement heeft volgens de Volkskrant in een voorlopig onderzoeksrapport vastgesteld dat de directeur van de school een salaris van meer dan twee ton opstrijkt. Dat is 70.000 euro hoger dan volgens de onderwijs-CAO is voorgeschreven. Het Grafisch Lyceum biedt een mbo-opleiding aan 1900 leerlingen.

Eindrapport

De termijn om tegen het eindrapport in beroep te gaan verloopt volgende week. Het onderzoek tegen de school loopt al bijna een jaar en richt zich op de commerciële tak, het Grafisch Media Instituut. Dit instituut, dat onder dezelfde directie valt, verzorgt opleidingen voor particulieren en bedrijven.

HBO-fraude

Sinds wat de hbo-fraude is gaan heten, is het ministerie alert op vermenging van publiek, door de overheid betaald, en commercieel onderwijs. Uit onderzoek is gebleken dat hogescholen, regionale opleidingencentra (ROC) en universiteiten meer dan 60 miljoen te veel uit de staatskas hadden ontvangen.