ROTTERDAM - De rechten van dementerende bejaarden moeten beter worden geregeld. Ze worden regelmatig vastgebonden of op andere wijze in hun bewegingsvrijheid beperkt. Dit stelt de jurist L. Arends, die vrijdag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Volgens Arends registreren de meeste instellingen niet hoe vaak deze bejaarden worden vastgebonden of rustgevende medicijnen krijgen.

Hij vermoedt dat het vaak onnodig gebeurt. De bejaarden worden niet alleen in ziekenhuizen en verpleeghuizen vastgebonden, het gebeurt ook thuis. Arends concludeert dat alle verpleeghuizen geregeld vrijheidsbeperkingen opleggen bij dementerende patiënten. Dit geldt ook voor 70 procent van de verzorgingstehuizen en de thuiszorginstellingen. Verder past 95 procent van de ziekenhuisafdelingen die het meest zorg bieden aan dementerenden dergelijke maatregelen vaak toe.

Gezondheidszorg

De promovendus, die is verbonden aan het Instituut voor Beleid en Management Gezondheidszorg van het Erasmus MC, noemt het opmerkelijk dat 71 procent van de huisartsen met dementerende patiënten in de praktijk, deze vrijheidsbeperkingen regelmatig signaleert.

Arends meent dat door nieuwe wetgeving instellingen bewuster moeten worden van de eigen verantwoordelijkheid om zorgvuldig met vrijheidsbeperkingen om te gaan. Zo moeten de instellingen worden gestimuleerd om het aantal vrijheidsbeperkingen terug te dringen.