UTRECHT - De dagelijkse filerijders op de A2 bij knooppunt Oudenrijn worden vrijdag even uit de sleur gehaald. Rondom het roemruchte verkeersknooppunt bij Utrecht hangen knalgele spandoeken in de vorm van gasmaskers. De boodschap is klip en klaar: Milieudefensie protesteert tegen de luchtvervuiling van het autoverkeer.

Vooral het Rijk is wat de milieuorganisatie betreft niet daadkrachtig genoeg in de strijd voor schone lucht. "Het kabinet blijft dralen met het nemen van effectieve maatregelen als het verhogen van dieselaccijns, het verlagen van de maximumsnelheid op stadssnelwegen en het verplicht stellen van roetfilters", aldus campagneleider J. Wijnhoven van Milieudefensie vrijdag.

Om daar verandering in te brengen, beklommen veertig actievoerders vrijdag de fly-overs van Oudenrijn. De actie maakt deel uit van de campagne 'Nederland in ademnood'. Hiermee wil Milieudefensie de overheid dwingen tot maatregelen voor schonere lucht.

Deze week nog stelde directeur K. van Egmond van het Natuur en Milieu Planbureau (NMP) dat er jaarlijks 18.000 Nederlanders tien jaar vroeger doodgaan door de vuile lucht. Bij de presentatie van zijn Milieubalans 2005 hamerde het NMP op extra maatregelen boven op de Europese regels.

Van Geel

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) weet dat Nederland op dit gebied niet aan de Europese eisen voldoet. De bewindsman zint op extra maatregelen voor schone lucht. Nu blokkeert de te vuile lucht de bouw van nieuwe woningen en bedrijven en de aanleg van nieuwe wegen.