ENSCHEDE - Enschede herdenkt vrijdag de vuurwerkramp die de stad vijf jaar geleden trof. Met onder meer een stille tocht en klokgelui staan bewoners stil bij de enorme explosie op 13 mei 2000.

Door de explosie bij het vuurwerkbedrijf SE Fireworks werd de wijk Roombeek zwaar getroffen. Bij de ramp kwamen 22 mensen om het leven, raakten meer dan duizend mensen gewond en werden honderden woningen verwoest.

Het thema van de plechtigheden is dit jaar 'herdenken in het voorbijgaan'. Volgens het organisatiecomité drukt dat thema uit dat de nieuwe wijk weliswaar in aanbouw is, maar dat de ramp in gedachten nooit voorbij is.

Halfstok

Op de gebouwen van de gemeente Enschede, de brandweer en de politie wordt de vlag halfstok gehangen. Ook particulieren mogen de vlag halfstok hangen. Vanaf 15.00 begint een stille tocht door de in aanbouw zijnde wijk Roombeek, waar de vuurwerkopslag SE Fireworks ontplofte.

Tussen 15.25 tot 15.30 uur luiden alle kerken in Enschede de klokken. Bij het kinderkunstwerk worden de namen van de 22 overledenen en een persoonlijk verhaal van een slachtoffer van de ramp voorgelezen. De kersverse burgemeester P. den Oudsten houdt een toespraak.