WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush is pas 40 minuten na de ontruimingen woensdag van het Witte Huis en het Capitool ingelicht over het terreuralarm. De president nam deel aan een fietstocht in bossen buiten de stad en de Secret Service vond het niet nodig de president te storen, aldus het Witte Huis donderdag.

In delen van het centrum van Washington ontstond woensdag paniek omdat een klein eenmotorig vliegtuig het verboden deel van het luchtruim was binnengedrongen. De autoriteiten zetten gevechtsvliegtuigen en een helikopter in en het Witte Huis en de parlementsgebouwen werden ontruimd. Na 15 minuten werd het sein veilig gegeven. Pas 40 minuten later werd Bush ingelicht.

Geen gevaar

Volgens woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis was er geen reden de president eerder te waarschuwen omdat zijn leven niet in gevaar was en de kwestie was snel onder controle.

Overigens werd vice-president Cheney wel afgevoerd uit het Witte Huis en de vrouw van Bush werd naar een veilige plek in de presidentiële residentie geleid, samen met de bezoekende vrouw van de overleden ex-president Reagan.

Per ongeluk

De piloot van het vliegtuigje en een passagier die woensdag in Washington het "grootste alarm sinds de aanslagen in 2001" veroorzaakten, zijn overigens "abusievelijk" de verboden zone boven de Amerikaanse hoofdstad ingevlogen, aldus een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Het duo wordt vooralsnog niet aangeklaagd.