WASHINGTON - De wederopbouw in de rampgebieden na de zeebeving van 26 december gaat te langzaam. De getroffenen raken steeds meer gefrustreerd. Alle betrokken hulporganisaties, overheden en de Verenigde Naties moeten dan ook beter samenwerken om de hulpverlening te bespoedigen.

Dat zei VN-topman Jan Egeland donderdag in Washington. Egeland geeft leiding aan de VN-organisatie (OCHA) die de internationale hulpverlening na rampen coördineert.

Tent

"De slachtoffers in Azië en Afrika hebben gehoord over de miljarden die beschikbaar zijn gekomen, maar ze zitten nog steeds in een tent te wachten."

Egeland erkende volgens Amerikaanse media dat veel van de toegezegde gelden nog altijd niet zijn overgemaakt. Overheden en hulporganisaties hebben gewacht op de komst van concrete nationale plannen voor de wederopbouw.

Actieplan

Indonesië en India hebben dat al gedaan, Sri Lanka moet volgens Egeland nog volgen. Overigens presenteerde Sri Lanka al eind januari wel "een actieplan" aan de internationale pers.

Corruptie

Egeland benadrukte wel dat bij de besteding van de hulpgelden een goede en dus ook enigszins tijdrovende en transparante verslaglegging hoort. "Corruptie mag niet voorkomen en een schandaal over verkeerd of onnodig besteed geld kunnen we niet gebruiken nu de wereld zo ongekend vrijgevig is geweest."