BRUSSEL/RIJSWIJK - Vertrekkend vakantieverkeer kan het komende weekeinde in veel Europese landen zorgen voor drukke wegen. Bij mooi weer zullen ook nog eens veel dagjesmensen erop uittrekken. Zowel voor vrijdag als zaterdag verwacht de ANWB veel drukte, niet alleen in eigen land maar ook in de omringende landen.
ANWB

In Frankrijk, nog steeds een favoriet vakantieland, wordt het vrijdagmiddag en zaterdag druk op de snelweg Parijs-Lyon-Marseille. In België is de zomervakantie vorig weekeinde al begonnen, maar ook de komende dagen gaan nog veel mensen op pad. Vrijdagmiddag en zaterdag wordt het druk op de wegen rond Antwerpen en Brussel. Op veel Duitse snelwegen staan vrijdag en zaterdag lange files. Dat geldt volgens de ANWB voor alle snelwegen in het zuiden, richting Oostenrijk en Zwitserland, vanuit het Ruhrgebied richting Denemarken en de snelwegen naar Berlijn. Wachttijden zijn onvermijdelijk bij de grensovergangen naar Polen, Tsjechië en Oostenrijk.

Oostenrijk

In het westen en zuiden van Oostenrijk begint dit weekeinde de zomervakantie. Op alle wegen in Tirol wordt het zeer druk. Zaterdagochtend zal het al vroeg druk zijn op de A10 Salzburg-Villach en de A13 Innsbruck-Italië. De filekans is vooral op de A10 voor de Tauerntunnel groot omdat hier zeer waarschijnlijk het verkeer in delen door de tunnel wordt gelaten, juist om doorstroming te bevorderen.

Zwitserland

Ook veel Zwitsers gaan de komende dagen op vakantie. Tussen Zürich en Bern en tussen Lausanne en Genève zal het al vanaf vrijdagmiddag flink druk zijn, net als voor de Sint Gotthardtunnel en de San Bernardinotunnel. Vrijdag en zaterdag kunnen lange wachttijden ontstaan voor de grensovergangen van Tsjechië naar Oostenrijk. Ook bij de Slowaaks-Oostenrijkse grensposten zal het niet rustig zijn. Zowel de Tsjechen als de Slowaken hebben een lang weekeinde, door een vakantiedag, en zullen massaal gaan winkelen in Oostenrijk.