ALKMAAR - De politie in Noord-Holland stuurt zaterdagochtend extra manschappen de straat op voor de viering van luilak . De zaterdag voor Pinksteren staan kinderen en jongeren traditioneel vroeg op om langslapers en telaatkomers te bespotten. In de afgelopen jaren mondde luilak uit in vernielingen en vechtpartijen.

Vorig jaar werd een recordaantal luilakvierders opgepakt. Auto's werden bekrast, woningen besmeurd, ruiten ingegooid, brandjes gesticht en vuurwerk afgestoken. Sommige raddraaiers hadden het niet-christelijke feest uitgekozen om oude rekeningen te vereffenen en zochten hun slachtoffers bewust op.

Broeinesten

Een woordvoerder van de politie Noord-Holland-Noord noemde donderdag Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Bergen aan Zee, Egmond aan Zee en Schoorl als de grootste broeinesten.

In Den Helder zijn zaterdagochtend twee keer zoveel agenten paraat als normaal op dat tijdstip. Scholen en winkelcentra voelen zich gedwongen bewakingsbedrijven in te huren.

Trommelen

De politie onderscheidt drie groepen 'luilakvierders', verklaarde de zegsman donderdag. Basisschoolleerlingen die het feest vieren zoals het hoort: de kinderen zijn vanaf 5.00 uur op straat om lawaai te maken (belletje trekken, trommelen).

Geweld

De tweede groep, pubers van 13 tot 16 jaar, gaat met radio's en sirenes op pad en besmeurt woningen met eieren en boter. Baldadigheid, aldus de politie. De oudste groep (16+) gaat niet eens naar bed en laat het feest in sommige gevallen ontsporen in strafbare feiten (vernieling en geweld).

Volgens het Nederlands Centrum voor Volkscultuur horen luilak en baldadigheid bij elkaar, stelt directrice I. Strouken. Voor zover bekend is het feest volgens haar dan ook altijd verboden geweest. "Luie mensen worden geplaagd. Het is een soort volksgericht."

"Het is vervelend als lawaai je wakker maakt of ruiten zijn besmeurd, maar als pesterijen niet leiden tot letsel of blijvende schade, lijkt me dat niet erg", verklaarde Strouken.

Folklore

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur heeft 2005 uitgeroepen tot het Jaar van de Folklore. Niet helemaal toevallig geeft de Zeeuwse commissaris van de koningin Van Gelder ook op zaterdag het officiële startsein voor dit themajaar.

"Juist dit jaar moet je niet alles willen verbieden", menen de initiatiefnemers.

Gezellig ontbijt

De politie in Noord-Holland adviseert raddraaiers zaterdagochtend thuis te blijven: "Luilak is geen vrijbrief voor het plegen van vernielingen. Boter en eieren kunnen op zaterdagochtend beter worden gebruikt voor een gezellig ontbijt."