LONDEN - Journalisten en technici van de Britse omroep BBC leggen drie dagen het werk neer uit protest tegen het verlies van 3780 banen, eenvijfde van het totaal. De zender gaat op 23 en 31 mei en op 1 juni 24 uur op zwart.

Volgens de vakbonden wordt op een later tijdstip nog een vierde werkonderbreking bekendgemaakt om "de grootst mogelijke verstoring" te veroorzaken.

Niemands belang

De directie van de BBC liet donderdag in een verklaring weten teleurgesteld te zijn door de opstelling van de bonden. "De bonden brengen de relatie van de BBC met het publiek in gevaar en dat is in niemands belang", aldus de verklaring.

Een woordvoerder van de bond Bectu liet weten dat onder het personeel veel animo is voor de staking, vooral om BBC-baas Mark Thompson te laten zien dat hij de greep op de werkelijkheid kwijt is.

Garantie

Hij voegde daaraan toe dat de stakingen mogelijk worden afgelast als de BBC bereid is met de bonden rond de tafel te gaan zitten. Bovendien moet de directie de garantie geven dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Het is nog onduidelijk hoeveel programma's er daadwerkelijk zullen worden onderbroken of afgelast door de staking. De bonden mikken op "zwarte schermen en stille radio's".