De Belgische aartsbisschop Jozef De Kesel vindt dat homo's in de kerk met speciale dank- of gebedsdienst hun huwelijk of relatie mogen vieren. Een kerkelijk huwelijk vindt hij een stap te ver.

Dat schrijft onder meer de Belgische krant De Standaard op basis van een gesprek van De Kesel met de LHBT-gemeenschap in België. 

De LHBT-gemeenschap wil graag door de kerk kunnen worden erkend als koppel, daarom gingen leden van Holebiwerking Mechelen in gesprek met de aartsbisschop. "Een aantal jaar geleden zouden jullie de kerk niet eens binnen zijn gekomen", aldus De Kesel, volgens de krant.

De Kesel vindt dat ook de seksualiteit van homo's moet worden gerespecteerd door de kerk. Dat is een stap verder dan het officiële standpunt van de rooms-katholieke kerk, dat praktische liefde, of seks, niet toestaat.

Hij wil tegemoetkomen aan de vraag vanuit de LHBT-gemeenschap voor een symbolische erkenning als koppel. "Met een dankviering of een gebedsviering kunnen homoseksuelen een kerkelijk symbool aan hun relatie geven", zegt de aartsbisschop.

Een woordvoerder van De Kesel zegt in De Standaard dat de aartsbisschop homoseksuele gelovigen wil helpen. Dit gesprek is een stap daarin.

Waar staat LHBTQI(AP) voor?
86
Waar staat LHBTQI(AP) voor?

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!