GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft donderdag een 83-jarige pedofiel veroordeeld tot tbs en elektronische bewaking met behulp van satellieten. Door dit zogenoemde GPS-systeem is de reclassering in staat de zedendelinquent, die zich herhaaldelijk aan jonge kinderen vergreep en niet is te behandelen, nauwkeurig in de gaten te houden.

De rechtbank verbond aan de tbs verder de voorwaarde dat de man zich niet in de buurt van kinderen mag ophouden. Justitie achtte wegens de hoge leeftijd van de verdachte een gevangenisstraf niet gepast.

GPS

De verdachte kreeg in een tussenvonnis al de reguliere vorm van elektronisch toezicht opgelegd. Hiermee is slechts na te gaan of de dader al dan niet in zijn huis aanwezig is. Met behulp van GPS kunnen de gangen van de pedofiel tot op enkele meters nauwkeurig worden nagegaan.

Indammen

Voorts moet de hoogbejaarde zich laten begeleiden door een psychiater. Als de psychiater dit nodig acht, moet de man tevens medicijnen slikken die zijn pedoseksuele gevoelens indammen.

Rode zones

In samenwerking met het Openbaar Ministerie en gedragsdeskundigen wijst de Reclassering rode zones aan waar de veroordeelde niet mag komen. Dit zijn plaatsen waar veel kinderen komen, zoals scholen en speelplaatsen. Rondom de rode zones worden oranje gebieden ingesteld.

Zodra het GPS-systeem meldt dat de man zich in een oranje gebied begeeft, wordt de politie gewaarschuwd. Reclassering Nederland is blij met het vonnis van de rechtbank.

"Deze uitspraak stelt ons in staat extra middelen te gebruiken om een veroordeelde in het oog te houden", laat een woordvoerster weten. "Hierdoor gaat de kans op recidive omlaag."

Bewijzen

Het is nog niet bekend of justitie en de Reclassering het GPS-systeem veel vaker gaan gebruiken. "De normale vorm van elektronisch toezicht heeft zich in de loop der jaren bewezen. De methode met behulp van GPS zal zich nu op haar beurt moeten bewijzen, aldus de zegsvrouw.

De veroordeelde zal niet in hoger beroep gaan tegen de opgelegde straf."De belangen van de maatschappij en de belangen van mijn cliënt afwegend, is dit de meest passende maatregel", aldus raadsman L. van Dijk.