DEN HAAG - De Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air mag voorlopig niet meer landen in Nederland. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft de maatschappij met onmiddellijke ingang een vliegverbod voor een maand opgelegd. In die tijd moet Onur Air haar leven beteren, aldus een woordvoerder van de inspectie.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Onur Air had al van de IVW een laatste waarschuwing gekregen na een aantal incidenten. De druppel die de emmer deed overlopen, is een nieuw incident twee dagen geleden in Turkije, op het vliegveld van Antalya, met een Airbus van Onur Air met bestemming Schiphol.

Foutmelding

Tijdens het starten kreeg de piloot een foutmelding, over een probleem met het zogenoemde straalomkeersysteem dat kan worden gebruikt om extra te remmen. Het toestel kwam in de nacht van dinsdag op woensdag op Schiphol aan.

Vliegverbod

Het vliegverbod geldt vooralsnog tot zondag 12 juni 12.00 uur. In de tussentijd moet Onur Air aantonen dat zij structurele verbeteringen, op het gebied van de interne organisatie en het onderhoud, heeft genomen om de veiligheid te garanderen.

De maatregel kan verlengd worden. De inspectie komt de laatste tijd vaker in actie tegen prijsvechters. Eind april kreeg Phuket Air uit Thailand een vliegverbod. Een andere Turks maatschappij, Fly-Air, staat onder verscherpt toezicht.

Op dit moment zijn twee toestellen van Onur Air onderweg naar Maastricht. Zij mogen hun vlucht afmaken en landen. Volgens de woordvoerder van de Inspectie Verkeer en Waterstaat is na de eerdere incidenten verder ook al een gesprek aangevraagd met de Turkse luchtvaartautoriteiten. De IVW wil graag dat die het toezicht in Turkije op orde brengen.