KERKRADE - De Algemene Inspectiedienst (AID) en het Openbaar Ministerie (OM) zijn een onderzoek begonnen naar illegale exporten van mest. Bij drie verdachte bedrijven in Gelderland en Friesland zijn inmiddels doorzoekingen geweest en is de administratie in beslag genomen.

De hoofdverdachte in dit onderzoek is een bedrijf dat bemiddelt in mestexport. Daarnaast verdenken de inspectiedienst en het OM twee exporteurs ervan zonder de vereiste papieren mest van pluimvee- en nertsenfokkerijen naar het buitenland te hebben vervoerd, maakte de AID donderdag bekend.

De export van mest is onder meer om verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen, gebonden aan strikte (Europese) regels.

Door het ontbreken van de vereiste vergunningen en gezondheidsverklaringen voor de export kunnen bedrijven de mest afvoeren zonder hiervoor de verplichte heffingen in Nederland te betalen. De drie bedrijven worden daarom tevens verdacht van het ontduiken van deze zogenoemde Minas-heffingen.

Volgens een woordvoerster van de AID is de totale omvang van de fraudezaak nog niet bekend. Of ook boeren en andere bedrijven bij de illegale transporten zijn betrokken, moet uit nader onderzoek blijken.

Op verzoek van de Duitse autoriteiten zijn vorig jaar ook al drie bedrijven in Gelderland en Utrecht doorzocht op verdenking van illegale mesttransporten. Ook hier betrof het een bemiddelingsberijf en transportbedrijven. Deze zaak staat los van het huidige onderzoek, aldus de AID-woordvoerster.