DEN HAAG - De huisartsen gaan vanaf 25 mei staken. Het Landelijk Actiecomité van Huisartsen heeft dat besloten. De acties zijn bedoeld als protest tegen het beleid van minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De staking wordt voor onbepaalde tijd ingezet. Regionale actiecomités beslissen zelf over de manier waarop voor ernstig zieke partiënten toch zorg beschikbaar blijft.

Bezuinigen

Het conflict draait om het plan van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) om per praktijk op de kosten tot 20.000 euro per jaar te bezuinigen. De artsen en Hoogervorst liggen al maanden in de clinch over de nieuwe financieringssystematiek die de minister volgend jaar wil invoeren.

Het conflict tussen de huisartsen en de minister laaide deze week hoog op, toen de bewindsman aan de Tweede Kamer schreef dat hij klaar was met onderhandelen. Hoogervorst schreef niet verder te willen gaan dan een inschrijvingstarief van 48 euro en een consulttarief van ruim 7 euro.

Zeggenschap

In de nieuwe systematiek moeten de huisartsen de zeggenschap over een deel van hun onkostenvergoeding afstaan aan de zorgverzekeraars. De huisartsen voeren daar al sinds november actie tegen. De huisartsen willen volledige zeggenschap over de 138 miljoen, die zij tot nu toe voor praktijkkosten gebruiken.

De artsen vinden dat dit geld moet worden opgenomen in het vaste inschrijftarief dat zij vanaf volgend jaar per patiënt krijgen. Ze zijn er tegen dat de zorgverzekeraars dat geld verdelen en dat artsen daar individueel met de zorgverzekeraar over moeten onderhandelen, zoals de zorgverzekeraars en de minister voorstelden.

Staking

Het Landelijke Actiecomité van Huisartsen heeft de artsen opgeroepen een dag voor het begin van de staking deel te nemen aan een manifestatie tegen de invoering van de zorgverzekeringswet. Volgens het comité vormt die wet de basis voor de opheffing van het beroepsgeheim en krijgen de verzekeraars veel meer te zeggen geeft over de gezondheidszorg.