WENEN - Iran heeft besloten een deel van zijn nucleaire programma te hervatten. Dat heeft een hoge Iraanse functionaris donderdag bekendgemaakt. De nucleaire activiteiten waren uitgesteld na een overeenkomst met de Europese Unie.

De maatregel zal volgens diplomaten bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) "vrijwel zeker" het einde betekenen van de onderhandelingen met de EU. Die vreest net als de Verenigde Staten dat Iran in het geheim werkt aan een atoombom. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië proberen de islamitische regering in Teheran via gesprekken zover te krijgen dat ze een deel van haar nucleaire programma schrapt.

De Europese landen overwegen volgens The New York Times van woensdag om volgende week de IAEA in een spoedbijeenkomst bijeen te roepen. "Er is momenteel een heleboel pessimisme", aldus een van de diplomaten. De ingewijden gaan er echter vanuit dat Iran nucleair materiaal nog niet gaat opwerken. Dat proces is essentieel voor het verkrijgen van een kernwapen.