PARAMARIBO - Met minder dan twee weken te gaan tot de verkiezingen van 25 mei heeft de Surinaamse president Venetiaan woensdag zijn minister van Openbare Werken, D. Balesar, op non-actief gesteld. De Surinaamse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijk grootschalige corruptie op het departement.

Er zou veel belastend materiaal tegen Balesar zijn verzameld. In het onderzoek zijn vorige week een onderdirecteur van het ministerie en twee ambtenaren aangehouden. Allen zouden betrokken zijn bij fictieve aanbestedingen voor de uitvoering van projecten. Van de illegaal opgestreken gelden zou Balesar hebben geprofiteerd. Het onderzoek wordt voortgezet en er worden meer aanhoudingen verwacht.

Balesar, lid van de Verenigde Hervormings Partij VHP, heeft steeds elke betrokkenheid ontkend. Hij zei de afgelopen dagen dat hij het niet nodig vindt om op te stappen.

Onschendbaar

Balesar is als minister onschendbaar en kan slechts strafrechterlijk worden vervolgd als het parlement hem in staat van beschuldiging stelt. Het parlement komt voor de parlementsverkiezingen niet meer bijeen.

Het is de vraag welk effect het op non-actief stellen van de in opspraak geraakte minister heeft op de verkiezingscampagne van de coalitie Nieuw Front. Donderdagavond heeft het Nieuw Front een grote verkiezingsbijeenkomst, de voorlaatste van deze coalitie in Paramaribo.

Venetiaan

President Venetiaan, die ook voorzitter is van de grootste coalitiepartner, de NPS, betreurde woensdagavond op een wijkvergadering de "blessure". Hij benadrukte dat het vervolgingsapparaat onafhankelijk is en dat de regering zich niet inlaat met het werk van het Openbaar Ministerie.