WINSCHOTEN - Koningin Beatrix is donderdagmiddag begonnen aan haar bezoek aan de provincie Groningen. De vorstin arriveerde rond een uur per helikopter in Winschoten, de eerste stop van haar provinciebezoek. Beatrix bezoekt dit jaar alle provincies en de Antillen in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum.

Groningen is de eerste provincie die Beatrix tijdens de jubileumtoernee aandoet. In Winschoten opent zij de eerste officiële waterinlaat voor het meer, dat het hart moet worden van de Blauwe Stad, een ingrijpende landschapsverandering in Oost-Groningen. Voor de Blauwe Stad wordt een groot landbouwgebied onder water gezet.

Nieuwe natuur

Rondom het meer zal 350 hectare nieuwe natuur verschijnen en zullen 1200 huizen komen. Volgens de provincie Groningen is de Blauwe Stad het spectaculairste landschapsproject in Nederland sinds de drooglegging van het IJsselmeer.

Alle jubileumbezoeken van de majesteit staan in het teken van traditie en vernieuwing. In Groningen krijgt koningin Beatrix ook uitleg over de revitalisering van Delfzijl en maakt zij een boottochtje langs de chemiehaven van die stad.

Op de havenboulevard wandelt de vorstin onder andere langs zeilschepen in aanbouw en maakt ze de start van een hardloopwedstrijd voor basisschoolkinderen mee. Aan het eind van de middag rijdt de koningin in een open landauer door het centrum van Delfzijl om tenslotte onder de klanken van het Wilhelmus en het Grunnens Laid per bus weer te vertrekken.