De bestuursrechter gaat toetsen of het Nederlanderschap van vier bij verstek veroordeelde jihadisten terecht is ingetrokken. De advocaten van de vier mannen vinden de wet discriminerend en willen dat de rechter erover oordeelt.

De vorige minister van Justitie en Veiligheid, Stef Blok, heeft het Nederlanderschap van deze mannen in september vorig jaar afgenomen. Dat deed hij op basis van een nieuwe wet met het oog op de nationale veiligheid. Het is de eerste keer dat dit gebeurde.

De advocaten van de mannen vinden die wet echter discriminerend, omdat de wet alleen van toepassing is op personen die naast de Nederlandse ook een andere nationaliteit hebben.

De bestuursrechter moet er daarom over oordelen. De zaak bij de rechtbank in Den Haag staat gepland op 15 mei, de behandeling is op de extra beveiligde locatie op Schiphol.

Veroordeeld

De vier zijn in 2015 bij verstek veroordeeld tot straffen tot zes jaar cel voor terroristische misdrijven. Het gaat om Syriëgangers Anis Z., Driss D., Hatim R. en Noureddin B., die naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit hebben.

Ze zijn ook tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hierdoor kunnen ze niet meer legaal naar Nederland komen of naar andere Schengenlanden reizen. Het is overigens niet zeker of Driss D. nog leeft.

De betrokken personen hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn en zouden slechts hun religie propageren op basis van vrijheid van geloof en meningsuiting.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!