DEN HAAG - Ambassadeur B. Ziaran van Iran heeft woensdag zijn spijt betuigd over de manier waarop Iraanse militairen GroenLinks-Kamerlid Karimi hebben behandeld. De ambassadeur deed dat tijdens een gesprek op het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei de woordvoerder van minister Bot.

Ziaran legde uit dat de behandeling van Karimi maandagavond op de luchthaven van Teheran geen beleid van de Iraanse overheid is. De Iraanse regering onderzoekt het incident en zal de Nederlandse regering inlichten over de resultaten.

GroenLinks-fractievoorzitter Halsema noemt de excuses een eerste stap. "Nu is het ook tijd voor minister Bot om te erkennen dat hij niet handig heeft gereageerd toen hij Karimi verweet dat zij niet met aantekeningen en adresgegevens moest rondlopen."

Karimi zelf is nog niet overtuigd van de spijt van de Iraanse autoriteiten. "Dit is nog een beetje te mager. Hoe lang gaat dat onderzoek duren? Suggereren dat dit een eenmansactie was van militairen is belachelijk. Het was een gecoördineerde actie, waarbij ook het ministerie van Informatie was betrokken."