AMSTERDAM - Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft 190 patiënten ingelicht, omdat zij mogelijk met de legionellabacterie in aanraking zijn gekomen. De bacterie is het afgelopen weekeinde aangetroffen in het ziekenhuis.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens een woensdag verstrekte mededeling van het AMC is de kans op besmetting zeer gering. De bacterie werd gevonden in een kraan, nadat op een afdeling een verwarmingselement defect was geraakt. De verwarming is inmiddels gerepareerd en de leidingen zijn doorgespoeld.

Uit voorzorg zijn alle patiënten die sinds 25 april op de betreffende afdelingen opgenomen waren, geïnformeerd. Het AMC heeft die stap genomen omdat de aanwezigheid van de bacterie tot grote ongerustheid kan leiden.

Van alle mensen die met de bacterie in aanraking komen, krijgt er slechts een enkeling longontsteking. Meestal duurt het een week voordat de ziekte zich openbaart. Overigens is het in dit geval niet zeker of patiënten met de bacterie in aanraking zijn gekomen. Mensen met longontsteking door legionella hebben hoge koorts, hoesten, zijn kortademig en hebben hoofd- of spierpijn.