DEN HAAG - De kerncentrale in Borssele is over twee weken het decor van een grote rampoefening. Tijdens een fictief kernongeluk worden zeshonderd bestuurders, ambtenaren en hulpverleners ingezet, bevestigde een woordvoerster van het ministerie van VROM woensdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij de Nationale Stafoefening Nucleair, die op 25 mei wordt gehouden, zijn alle instanties en overheden betrokken. Ook de Belgische autoriteiten en het Internationaal Atoomenergie Agentschap werken mee. Het scenario voor de oefening moet volgens VROM voor alle deelnemers geheim blijven.

Omwonenden zullen er weinig van merken, stelt het ministerie. Vooral wordt er gekeken hoe de communicatie tussen de zestig betrokken partijen verloopt. Er rijden geen ambulances en brandweerauto's af en aan. Het afzetten van wegen wordt gesimuleerd.

De oefening duurt ongeveer zestien uur en wordt niet zo grootschalig als Bonfire, de terreuroefening in de Amsterdamse ArenA begin april. Het stadion, waar circa 10.000 jongeren bij een concert aanwezig waren, vormde toen het doelwit van een terroristische aanslag.