AMSTERDAM - Vier op de tien kinderen verbranden eens of meerdere keren per jaar. Een derde van de ouders weet niet dat hierdoor de kans op huidkanker toeneemt. Driekwart smeert hun kinderen wel regelmatig in bij een bezoek aan strand of zwembad. Maar bij het buitenspelen in de zon, wordt het wel eens over het hoofd gezien.

Uit een onderzoek van KWF Kankerbestrijding onder zeshonderd kinderen van 6 tot 9 jaar en hun ouders blijkt dat 93,7 procent van de meisjes en 87,3 procent van de jongens het fijn vinden in de zon. Iets meer dan 60 procent vindt het ook belangrijk om zich in te smeren met zonnebrandcrème.

Plakkerig

Maar vier van de vijf jongens vindt het niet fijn. Een derde van hen vindt het plakkerig en lastig. Ook kleren aantrekken of een petje opzetten is niet populair. Bijna de helft van de kinderen houdt er niet van; het is te warm. Een op de vier vindt het wel belangrijk. Bijna 60 procent van de kinderen vindt het ook lastig om de schaduw op te zoeken.

Overigens beschermen ouders hun kinderen beter tegen de zon, dan zichzelf. Een derde van de kinderen wordt om de twee uur ingesmeerd met beschermingsfactor 20 of hoger, als ze naar het strand of het zwembad gaan. Op een zonnige dag buiten gebeurt dit slechts bij een op de tien kinderen.

Ongeveer 49 procent van de Nederlanders heeft een snel verbrandende huid en loopt daardoor een groot risico op huidkanker door zonnebrand. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 25.000 mensen huidkanker ontdekt. Ruim zeshonderd mensen overlijden er aan. De afgelopen drie decennia is het aantal ontdekte gevallen van huidkanker met zo'n 3 tot 5 procent per jaar gestegen.