AMSTERDAM - De Instellingen voor beschermd wonen willen 250 tbs-patiënten huisvesten in woonwijken. Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdag. Hun koepelorganisatie, de RIBW Alliantie, biedt het ministerie van Justitie aan om dat aantal gestoorde criminelen uit tbs-klinieken over te nemen.

"We beginnen het liefst morgen", zegt Jan-Willem van Zuthem van de Alliantie. "We willen huizen oprichten in tien steden, verspreid over Nederland. Daar kunnen we de patiënten zo nodig 24 uur per dag bewaken. Het risico dat ze opnieuw een verschrikkelijke daad begaan, is daardoor nihil." Er wonen al jaren tbs'ers in opvanghuizen, maar uitvoering van het plan van de Alliantie zou een verdriedubbeling betekenen; van 120 naar 350. Deze patiënten zijn nog niet uitbehandeld en kunnen dus nog steeds gevaarlijk zijn.

Toezicht

Justitie kampt met een groot tekort aan plaatsen in tbs-klinieken. Het onderzoeksbureau WODC van het ministerie schatte vorig jaar dat 250 tbs'ers onder streng toezicht naar woonwijken zouden kunnen verhuizen. Psychiaters en psychologen kwamen tot die conclusie nadat ze de ruim 1600 patiënten in de klinieken hadden doorgelicht.

Onverantwoord

Volgens Geestelijke Gezondheidszorg Nederland is het onverantwoord om 250 tbs-patiënten te huisvesten in woonwijken. "Hooguit enkele tientallen van deze patiënten zijn toe aan de vrijheid van een beschermde woning. De instellingen voor beschermd wonen bieden namelijk een heel lichte vorm van zorg. De meeste tbs'ers moeten 24 uur per dag onder toezicht staan op een afgesloten terrein van een psychiatrisch ziekenhuis", aldus directeur Jos Poelmann.

Minister Donner heeft nog niet gereageerd op het plan van de RIBW Alliantie. Volgens een woordvoerder heeft het ministerie het aanbod nog niet ontvangen, maar Justitie wil met de instellingen om de tafel.