BAGDAD - Bomaanslagen hebben woensdagochtend vroeg in Irak bloedbaden veroorzaakt. Bijna zeventig mensen, onder wie vermoedelijk vier zelfmoorddaders, vonden de dood. Meer dan 120 personen raakten gewond.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In het westen van het land zijn Amerikaanse elite-eenheden in een zware en bloedige strijd verwikkeld met opstandelingen. Daarin zijn sinds zaterdag zeker honderd rebellen om het leven gekomen. Ook drie Amerikaanse mariniers sneuvelden. Een plaatselijk ziekenhuis in Qaim bij de Syrische grens maakte melding van zeker vijftien gedode burgers onder wie tal van kinderen.

De eerste bomaanslag was woensdagochtend in Tikrit, ongeveer 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Een man reed een auto vol explosieven een markt op en blies het voertuig en zichzelf op.

Er vielen volgens de politie zeker 31 doden en 66 gewonden. In het 50 kilometer noordelijker gelegen Hawijah ging een terrorist een opleidingscentrum van het Iraakse leger binnen en blies zich ook met zijn bom op. Daardoor vielen 32 doden en 34 gewonden. Voorts waren er aanslagen op twee politieposten in Bagdad waardoor zeker drie doden en tien gewonden vielen.

Amerikaans offensief

Sinds de verkiezingen van 30 januari is het geweld in het land toegenomen en de afgelopen weken is het nog heviger geworden. Sinds begin deze maand zijn al meer dan driehonderd doden gevallen. De reeks hevige aanslagen van begin mei was naar verluidt mede de aanleiding voor een groot Amerikaans offensief tegen rebellen in het westen van het land.

De Amerikaanse strijdkrachten en hun bondgenoten hebben al sinds de invasie in Irak te maken met zwaar verzet van gewapende rebellen. Maar de huidige operatie van Amerikaanse elite-eenheden tegen opstandelingen in de provincie al-Anbar in het westen van het land lijkt de zwaarste sinds de strijd om de stad Fallujah, in november vorig jaar.

Uniformen

De rebellen in het westen lijken beter getraind en bewapend dan in andere delen van het land, zei een Amerikaanse generaal. Er zijn rebellen gesignaleerd in uniformen. In enkele gevallen droegen de tegenstanders ook kogelwerende vesten.

Zaterdag begonnen de Amerikanen met hun aanval op wat een hoge officier van de mariniers omschreef als een "vrijhaven voor opstandelingen". De militante groepering van de Jordaniër al-Zarqawi is volgens Washington de drijvende kracht achter de rebellie in het gebied. Het gebied bij de Syrische grens is bekend om zijn vele smokkelroutes en er houden zich talloze opstandelingen schuil. Gelet op hun kleding draait het bij de rebellen in dit gebied vermoedelijk vooral om buitenlanders, zei een kolonel van de Amerikaanse mariniers.

Buitenlanders

Ook maken de Amerikanen volgens diverse bronnen jacht op bommenmakers en andere betrokkenen bij zelfmoordaanslagen. Het aantal aanslagen met bomauto's is gegroeid van 64 in februari naar 135 in april en de helft daarvan is uitgevoerd door zelfmoordenaars. De zelfmoordenaars zijn altijd buitenlanders, afkomstig uit landen als Saudi-Arabië, Sudan of Libië. Er is volgens Amerikaanse officieren geen enkel geval bekend van een Irakees die zichzelf heeft opgeblazen.

Gewapende mannen hebben dinsdag de gouverneur van de provincie al-Anbar, Raja Nawaf, ontvoerd. De ontvoerders eisen terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Qaim.