ATHENE - Griekse anarchisten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag in Athene urenlang circa 150 personen, onder wie politici, in gijzeling gehouden. Pas toen de politie de driehonderd linkse jongeren een vrije uittocht beloofde, lieten zij hun gijzelaars halverwege de nacht gaan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het tumult begon toen de jongeren een auto van een politicus vernielden die op de universiteit een boekpresentatie bijwoonde. Toen de politie eraan te pas kwam, kwam het tot een handgemeen en vluchtten de anarchisten de campus op.

Wat in eerste instantie nog een klein incident leek, mondde snel uit in een gijzeling toen de anarchisten weigerden om de gasten en politici die bij de boekpresentatie waren te laten gaan. De sfeer rond de campus werd grimmig en honderden sluipschutters en leden van de oproerpolitie omsingelden de universiteit in het centrum van Athene.

Oppositie

Onder de personen die op de universiteit werden opgesloten waren twee vooraanstaande politici van de Griekse oppositie. Voorafgaand aan de gijzeling zou een 28-jarige student lichtgewond zijn geraakt bij een schotenwisseling met een lijfwacht van een van de politici. Tijdens de vechtpartijen raakte ook een agent gewond.

Universiteit

De Technische Universiteit was in 1973 het toneel van een bloedig verlopen opstand van studenten tegen de militaire dictatuur die Griekenland destijds bestuurde. Ten minste dertien studenten kwamen om het leven toen het leger de campus met tanks bestormde. Het Griekse parlement heeft later een wet aangenomen die de politie verbiedt het terrein gewapend te betreden. Griekse media hebben een 24-uurs staking onderbroken om over de gijzeling te kunnen berichten.