WILLEMSTAD - De premier en de vice-premier van de Nederlandse Antillen hebben onenigheid met elkaar. Vice-premier Errol Cova blijkt in Venezuela te hebben gesproken met vice-president Mangel, waardoor premier Ys zich gepasseerd voelt. Cova heeft bovendien uitspraken gedaan die volgens premier Ys niet door de beugel kunnen.

Zo heeft Cova onder meer over Nederland gezegd dat het een kolonisator is. Nederland zou het volk van de Antillen een minderwaardigheidscomplex hebben gegeven, maar ook een superioriteitsgevoel ten opzichte van landen in de regio, aangezien Antillianen een Nederlands paspoort hebben. Dat kolonialisme zou moeten worden uitgeroeid.

Ys vindt dergelijke uitspraken gevaarlijk en tendentieus. "Het zet de verhoudingen binnen het Koninkrijk onder druk", aldus de premier. "Als je problemen hebt met de mentaliteit van je eigen bevolking, moet je die bovendien thuis bespreken en niet in het buitenland."

Uitspraken

Volgens Ys is zijn verhouding met Cova niet best. Hij wil dat Cova woensdag tijdens de vergadering van de raad van ministers tekst en uitleg geeft. Verder wil de premier dat de overige ministers zich distantiëren van de uitspraken van Cova.

Het is de tweede keer dat oud-vakbondsleider Cova in conflict komt met Ys over Venezuela. In februari werd Cova, behalve vice-premier ook minister van Economische Zaken, door een Venezolaanse krant geciteerd. In een interview zou hij hebben gezegd tegen de Amerikaanse FOL-basis op Curaçao te zijn. Vanaf die militaire basis worden drugsverkenningsvluchten in de regio uitgevoerd.

Waarschuwing

Cova zei later dat zijn uitspraken door de krant niet goed waren geïnterpreteerd. Ys gaf hem toen het voordeel van de twijfel, maar zegt hem wel een waarschuwing te hebben gegeven.

Volgens Cova moet er echter niet zo zwaar aan zijn uitspraken worden getild. "Wat ik gezegd heb is niet specifiek tegen Nederland gericht", aldus de vice-premier. "Kolonialisme heeft de gekoloniseerde landen nou eenmaal een complex gegeven. In alle landen, dat is nou eenmaal zo."

Cova ziet ook niet waarom er bezwaren kunnen zijn tegen een vice-premier die in het buitenland met een vice-president gaat praten. Ook al is het normaal gesproken de premier die dergelijke contacten onderhoudt. "Als je in het buitenland wordt uitgenodigd door een staatshoofd, dan moet je je juist vereerd voelen", vindt Cova. " Bovendien heb ik Mangel de groeten gedaan namens de premier, de regering en het volk en ze krijgen allemaal de groeten terug."