MADRID/RABAT - Spanje en Marokko maken steeds vaker en heviger ruzie. Al negen maanden zijn de betrekkingen slecht. Beide landen ruziën al tijden over onder de aanpak van drugssmokkel en illegale immigratie.

De Marokkaanse ambassadeur in Madrid vertrok in oktober 2001. Spanje heeft nog wel een ambassadeur in Rabat. Die moest donderdag op het matje komen over vijf Spaanse oorlogsbodems die een dag eerder verschenen langs de Marokkaanse kust.

Oorlogsbodems op 600 meter van de boulevard

De Marokkanen zijn woedend en Buitenlandse Zaken in Rabat heeft de uitleg van de ambassadeur 'ongeloofwaardig' genoemd. De marineschepen voeren niet ergens aan de wazige horizon, maar volgens Marokkaanse zegslieden op slechts 600 meter van de boulevard van de kustplaats Al-Hoceima.

Het is voor zover bekend de eerste keer sinds de onafhankelijkheid van Marokko in 1956 dat beide partijen een dergelijk incident in territoriale wateren hebben.

Verergeren

De aanwezigheid van de vijf schepen verhevigt de ruzies die tot dusverre vooral gaan over drugssmokkel, het niet verlengen van het visserij-akkoord tussen de EU en Marokko, illegale immigranten en de toekomst van de door Marokko ingekapselde voormalige Spaanse kolonie Westelijke Sahara.

Koninklijke gasten

De volgende wrijving tussen de twee kan al op 12 juli zijn wanneer er geen enkel lid van het Spaanse koninklijk huis verschijnt op het trouwfeest van de Marokkaanse koning Mohammed VI. De Spaanse regering heeft volgens het Madrileense dagblad El País van donderdag besloten dat niemand van de koninklijke familie naar de feesten gaat als Marokko niet eerst een ambassadeur in Madrid stationeert. Of er een dreiging van dit besluit uitgaat is onbekend. Koning Juan Carlos heeft nog helemaal geen uitnodiging ontvangen voor het feest. Koning Mohammed is volgens Marokkaanse bronnen van plan op 12, 13 en 14 juli zijn op 21 maart voltrokken huwelijk met Salma Bennanni op grootse wijze te vieren.