UTRECHT - Maar weinig kinderen met psychische problemen komen terecht bij professionale hulpverleners. Van hen belandt 15 procent bij een kinderpsychiater of het Riagg. Dat gebeurt dan vooral via hun school. Huisartsen spelen hierin nauwelijks een rol.

Dat is een van de conclusies van onderzoeksbureau Nivel na een onderzoek onder 360 kinderen en jongeren die met zichzelf in de knoop liggen. Onderzoekster M. Zwaanswijk, die vrijdag met het onderzoek promoveert aan de Universiteit Utrecht, vindt dat huisartsen, scholen en andere hulpverleners beter met elkaar moeten samenwerken om meer probleemkinderen bij de psychiater te krijgen. Ook zouden scholen zelf, met steun van deskundigen van buitenaf, hulp kunnen bieden.

Gedrag

De helft van de ouders die een kind hebben met emotionele of gedragsproblemen, heeft hulp voor kun kind nodig. Slechts 13 procent stapt naar de huisarts, omdat zij gewoon zijn daar alleen met lichamelijke klachten aan te kloppen, niet met psychische. Daardoor komt het dat vooral schoolartsen en -psychologen probleemleerlingen herkennen en doorverwijzen naar professionale hulpverleners.

Overigens geldt dit vooral voor kinderen die nog op de basisschool zitten. Pubers die met zichzelf in de knoop raken, zoeken de hulp niet zozeer op school, maar iets vaker bij de huisarts.

Een op de vijf kinderen heeft psychische problemen, 7 procent zelfs ernstige. Hierdoor hebben ze het thuis moeilijk en raken ze op school achterop.