AMSTERDAM - Amsterdam moet het voortouw nemen om de eretitel 'Gay Capital of Europe' te herwinnen. Steden als Parijs en Berlijn lijken de hoofdstad voorbij te streven en de recente pesterijen tegen homoseksuelen maken het beroemde imago van Amsterdam er niet beter op. Dat stelde het COC dinsdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De ernstige mishandeling van de Amerikaanse homoactivist en journalist Chris Crain op Koninginnedag in Amsterdam is het zoveelste recente voorbeeld van haat jegens homoseksuelen.

Volgens een woordvoerder van het COC is het tijd voor concrete stappen om ervoor te zorgen dat homo's niet opnieuw worden onderdrukt. "Veel mannen zijn bang, want niemand helpt je als er iets gebeurt. We moeten niet toestaan dat homoseksuelen opnieuw onzichtbaar worden gemaakt. Dat kan niet in deze stad." De zegsman heeft geconstateerd dat veel homo's in Amsterdam zich al aanpassen en uit angst bijvoorbeeld niet meer hand in hand lopen.

Invloed

Het COC wil om te beginnen zijn achterban in Amsterdam mobiliseren om te zorgen dat homoseksuelen meer met elkaar in contact komen. "Als ze elkaar leren kennen, elkaar weten te vinden en weten waar ze terecht kunnen, moeten ze zich veiliger gaan voelen. In de wijken komen projecten om buurtbewoners met elkaar in gesprek te brengen", aldus de woordvoerder. Op die manier moeten homoseksuelen volgens hem het gevoel krijgen dat ze invloed hebben in de buurt waar ze wonen en elkaar kunnen aanspreken als ze problemen hebben.

De zegsman liet weten dat het COC samen met het stadsbestuur, horecagelegenheden en andere betrokken organisaties om de tafel wil om de negatieve tendens in de stad jegens homoseksuelen te doorbreken. "De homohoreca moet ook aan de slag om het uitgaansleven nieuwe impulsen te geven. Ze lopen niet meer voorop in Europa en moeten daarom de concurrentieslag aangaan."

Cijfers

Burgemeester Cohen van Amsterdam zei maandag nog dat jaarlijks tien tot twintig incidenten van geweld tegen homoseksuelen plaatsvinden. Precieze cijfers over geweld tegen homo's zijn er niet omdat de seksuele geaardheid bij aangiftes niet altijd wordt geregistreerd, maar Cohen sprak van een "ondergrens". De Amsterdamse politie liet eerder weten niet de indruk te hebben dat geweld tegen homo's toeneemt.